Augusztusi programjainkból

Babakiállításon jártunk

„…nem tudnék megválni egyiktől sem, mind itt születtek…” Mráz Mátyásné, Veronka néni

Településrészünk, Dabas-Sári, az egyedülálló népszokásaival és népviseletével, ma is élő hagyományaival értékes színfoltja Dabas városának. Az itt élő idősebb generáció hisz a hagyomány megtartó erejében. Az itt található,  közel 300 saját készítésű babát bemutató kiállítást lakóink is megtekinthették. Az alkotó, Mráz Mátyásné, Veronka néni sajnos már nem lehet közöttünk. Lánya, Marika néni fogadott minket nagy-nagy szeretettel. A kiállítás a szlovák hagyományőrzést, a „kiszelica járást”, a szüreti felvonulást, a „máriás lányok” gyönyörű viseletét és a különböző ünnepek viseletét mutatja be. A lakók nagyon meghatódtak, amikor beléptek és sokan közülük felismerték azokat a viseleteket, amelyeket ők maguk is hordtak egykor. Boldoggá tette őket, és hálásak voltak, hogy megtekinthették ezt a szép babakiállítást.

 

Diavetítés

Augusztus 7-én lakóink nagy örömére diavetítést tartottunk intézményünk tornaszobájában. Közös döntéssel választottuk ki a témát, mely Magyar László, híres Afrika kutató életművét bemutató diafilm volt. A felfedező munkássága, regénybeillő életútja csodálatba ejtette a hallgatóságot, s megerősített mindenkit abban, hogy hazánk kivételes emberekkel gazdagította a világot.

 

 

Igeliturgia és kenyéráldás

Szent Istvánra, államalapító királyunkra, egyben Magyarország fővédőszentjére idén ünnepi liturgia keretében emlékeztünk. Juhász Márton a felső-dabasi plébánia akolitusa a ceremónia keretein belül megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött házi kenyerünket, melyet végezetül meg is kóstolhattak a lakóink.