Augusztus 20-a: Szent István király ünnepe

Ezen a napon ünnepeljük népünk első és szentéletű királyát, a keresztény magyar állam megteremtőjét és Magyarország fővédőszentjét, a szerető férjet és családapát.

István királyunk remek érzékkel felismerte, hogy a magyarságnak csak akkor van jövője, ha keresztény népként a nyugati kultúrkörbe tagozódik bele: II. Szilveszter pápától kapott koronát a hagyomány szerint. Ennek az eseménynek állít emléket egy hatalmas márványtábla Rómában, a Lateráni Bazilikában (amely a pápának, Róma püspökének a székesegyháza).

István király egyházmegyéket alapított, templompokat építtetett: egyházszervező apostoli uralkodó volt. Zarándokházakat építtetett Jeruzsálemben és Rómában is. Az utóbbi emlékét márványtábla őrzi a Szent Péter bazilikában a sekrestyéhez vezető folyosón (a bazilika sekrestyéje ugyanis e zarándokház helyére épült fel).

Noha élete erényekben bővelkedett, a kereszthordozásban is példát adott: eltemette fiát és örökösét, Szent Imre herceget. A reményét viszont nem hagyta elveszni. Ezért is ajánlotta koronáját és országát a Boldogságos Szűz Mária oltalmába és pártfogásába.