Aktuális hírek

Mester, mit kell tennem? – Erdő Péter bíboros találkozott a főegyházmegye fiataljaival Budapesten

Április 20-án, délután Erdő Péter bíboros, prímás az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központban találkozott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fiataljaival az Ifjúsági Iroda szervezésében és a Katolikus Szeretetszolgálat által létrehozott uspace.hu moderálásával. A résztvevők feltették az őket foglalkoztató kérdéseiket, melyekre szeretetteli, iránymutató válaszokat kaptak a főpásztortól.

Megtelt a Semmelweis utcában a Háló, a fiatalok izgatottan várták, hogy találkozzanak Erdő Péter bíborossal, hiszen ilyen alkalom még nem fordult elő. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Ifjúsági Irodája bevonta a szervezésbe a fiatalok számára létrehozott Uspace elnevezésű csapatot is, melynek vezetője, Keresztes Ilona is részt vett az eseményen Vajda Norberttel, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatójával egyetemben.

A „Mester, mit kell tennem, hogy az örök életre eljussak?” mottójú rendezvényen Babos Áron, a főegyházmegye ifjúsági referense köszöntötte a résztvevőket, a Uspace résztvevőit és a Műegyetemi Katolikus Közösség dicsőítő zenekarát. A beszélgetést vezető fiatalok röviden bemutatkoztak, ismertették, hogy a uspace.hu oldalon elérhető mozgalom számos platformon keresztül teremt lehetőséget arra, hogy a fiatalok feltehessék a kérdéseiket, tudjanak eszmét cserélni, vitatkozni.

A résztvevők dicsőítő énekekkel Jézust állítva a középpontba várták a bíborost, akit örömmel, tisztelettel fogadtak. A Miatyánk elimádkozása után kezdődött a beszélgetés, amelyre a Uspace fiataljai alaposan felkészültek, öt téma köré csoportosítva a regisztráció során megfogalmazott kérdéseket. Elsőként a bíboros személyes életútja felől érdeklődtek, majd a hittel kapcsolatos kérdéseket tették fel, de nem kevésbé voltak fontosak a liturgia és a papképzés, a politika és a hit viszonya, valamint a párválasztás témakörei.

Terápiás munkatársak találkozója

Április 18-án különleges találkozásban lehetett részük az intézményeinkben dolgozó terápiás munkatársaknak. A negyedévente tartott találkozó tavaszi alkalmán került megrendezésre a LEMAFEL-díjátadó ünnepség is. 

A Lejárt Maszkok Felhasználására kiírt pályázatot eleinte csodálkozva fogadták az intézmények, de a kezdeti meglepődés után csodálatos munkák születtek. Minden alkotás igényes és kreatív lett, ezért több kategória is született. A LEMAFEL pályázat elsődleges célja az volt, hogy minél több lakót és munkatársat megmozgasson - ez a cél maximálisan teljesült, hiszen nem volt akadály sem a szellemi sem a testi korlátozottság az alkotások létrehozásában. A díjazottak virág- és gyógynövénymagokból összeállított csomagokat, valamint oklevelet kaptak, a helyezettek pedig kupát is hazavihettek.

A díjakat az alábbiak szerint osztották ki:

 • „Tolltartó” különdíj: Okos Gizella Ház, Budapest
 • „Angyali körforgás” különdíj: Szent Ottília Otthon, Parád
 • „Kék-fehér álom” különdíj: Zárdakert Otthon, Dabas
 • „Pillangók és nővérek” különdíj: Názáret Otthon, Soroksár
 • „Levendulaillat” különdíj: Szent Lajos Otthon, Lajosmizse
 • „Praktikum” különdíj: Szent Vince Otthon, Csákvár
 • „Illatok és mutatványok” különdíj: XXIII. János
 • III. helyezett: Pax Otthon, Tiszaalpár
 • III. helyezett: Szent Erzsébet Otthon, Ipolytölgyes
 • II. helyezett: Szent Vendel Otthon, Jászapáti
 • I. helyezett: Szent Klára Idősek Otthona, Jászberény

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!!

Megjelent a Módszertani Futár áprilisi száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

Női egészség és szokatlan ciklusok - Szakmai napot tartottak a Billings Ovulációs Módszer oktatói

Kevesen tudják, hogy a Billings vulációs Módszer szabálytalan ciklusok, szoptatás vagy akár a premenopauza időszakában is megbízható segítséget ad a családtervezésben. Ezek a szokatlan ciklusok álltak annak az oktatóknak szóló továbbképzésnek a fókuszában, melyet Budapesten, a Katolikus Szeretetszolgálat épületében szervezett meg a Magyarországi Billings Központ március 9-én.  Az oktatótalálkozó és tréning a „Természetes gyermekáldás” projekt támogatásával valósult meg.

A Billings Ovulációs Módszer már 70 éve kínál egészségtudatos, termékenységtudatos és erkölcsileg elfogadható, tudományosan megalapozott megoldást a családtervezés nehéz kérdéseire. Magyarországon mintegy 50 Billings-oktató tevékenykedik jelenleg, akik mind egyéni oktatások során segítenek a hozzájuk forduló nőknek és pároknak, hogy megértsék a női ciklus működését és a kamasz évektől a premenopauzáig, a szoptatás időszakától a cikluszavaros napokig megbízhatóan alkalmazható családtervezési módszert tanulhassanak. A Magyarországi Billings Központ szervezésében az akkreditált oktatóknak szóló egésznapos szakmai együttgondolkodásra és továbbképzésre mintegy 30 Billings-oktató érkezett a fővárosba 2024. március 9-én.

A nap első felében a jelenlévők arról gondolkodtak közösen, milyen mindennapi kihívásokkal szembesülnek a munkájuk során, illetve milyen elképzeléseik vannak arról, hogyan is lehetne a leghatékonyabban folytatni a tevékenységüket, hogyan tudják támogatni ebben egymást és a hozzájuk forduló nőket, párokat, családokat.

A nap második felében a továbbképzés kapott helyet, melynek szakmai részét a magyarországi központ vezetője, Lukács Krisztina és Tornai Ildikó oktató, szupervizor tartották. A képzési nap tartalmát a Nemzetközi Billings Központ által kiadott szakmai anyagok adták.

Együttműködési megállapodást írt alá a PPKE és a Katolikus Szeretetszolgálat

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Katolikus Szeretetszolgálat között megállapodás született, melynek keretében a két intézmény a Uspace.hu online közösségi tér fejlesztése és hatékonyabb működtetése érdekében igyekszik a következő generációt is megfelelő tudással és gyakorlattal felruházni.

Uspace.hu oldal fiatalok bevonásával fiatalok számára szerkesztett online közösségi tér, amely teret ad az őket foglalkoztató kérdéseknek és a hiteles válaszoknak.

A Katolikus Szeretetszolgálat által kínált lehetőség révén a PPKE BTK hallgatói aktívan részt vehetnek a Uspace.hu ifjúsági oldal, valamint a hozzá kapcsolódó YouTube- és podcastcsatorna tartalmainak elkészítésében. A gördülékeny megvalósulást segíti, hogy az egyetem egy szabadon választható tantárgy keretében a szükséges keretet biztosítja a közös munkához, míg a gyakorlati megvalósításért a Uspace.hu felel.

Birher Nándor, a PPKE BTK dékánja az aláírást megelőzően felhívta a figyelmet, hogy a keresztény tartalmak közvetítése ma különösen fontos, ezért is igyekezett az egyetem ehhez minden támogatást megadni: „Megpróbáltuk az összes hallgatót megszólítani, úgy, hogy kreditet kínáltunk nekik ezért a kurzusért.”

A diákokat a témaválasztástól kezdve egészen a közösségi média technikai ismereteinek gyakorlati alkalmazásáig minden fázisba bevonják, ezáltal nem csupán elméleti ismeretekkel, hanem valós tapasztalatokkal is gazdagodnak, amelyek későbbi karrierjük során is hasznosak lehetnek.

2023 januárjában indult a Uspace_TV, a fiatalok videós podcastje. A podcast házigazdái 19–23 év közötti fiatalok, akik széles körből hívják a stúdió vendégeit, keresztény értékrend alapján beszélgetnek, és nyitottak minden témára. Örökzöld, népszerű témákat és tabunak számító kérdéseket is tárgyalnak hétről hétre.

Elérhető a Módszertani Futár márciusi száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

Terápiás munkatársak találkoztak Budapesten

Február 22-én, a Katolikus Szeretetszolgálat épületében került megrendezésre a Szeretetszolgálat intézményeiben dolgozó terápiás és mentálhigiénés munkatársak számára az idei év első szakmai napja.

Dr. Vajda Norbert főigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a terápiás munkatársak központi szerepet töltenek be az intézményekben, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy az idősek és fogyatékossággal élők mivel és milyen minőségben töltik mindennapjaikat abban a nehéz élethelyzetben, amelyben ők vannak.

A köszöntőt csapatépítő és ráhangolódó játék, valamint egy közösen elénekelt dal követte, majd kezdetét vette az első jó gyakorlat bemutató foglalkozás, amelyet Elek Viktória, a XXIII. János Otthon Názáret Házának telephelyvezetője tartott. A „Játszani jó!” című interaktív foglalkozásban a fűszerfelismerő bingótól a versen át a táncig olyan játékokat próbálhattak ki a munkatársak, amelyeket a mindennapokban az idősekkel is szoktak és lehet játszani. A vidám hangulatot és egymáshoz közeledést azonnal létrehozó játékok után szekciófoglalkozásokra került sor, amelyek a munkatársak ismereteinek, eszközeinek palettáját kívánták szélesíteni konkrét, maradandó saját élmények adásával. A választható foglalkozások közül a Snoezelen terápiát Fazekasné Lőrinc Éva, az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon munkatársa, a mozgás és masszázs alapokkal foglalkozó szekciót Turiné Szatmári Ilona, a tiszaalpári Pax Otthon munkatársa, a hangterápia foglalkozást pedig dr. Csizmás Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat módszertani munkatársa tartotta.

A 36 résztvevő egyöntetűen hasznosnak, élményektől és ismeretektől gazdagnak találta a szakmai napot, amelyről feltöltődve térhettek haza.

 

Vezetőápolók első idei találkozója

A Katolikus Szeretetszolgálat intézményeinek vezetőápolói találkoztak február 8-án a XXIII. János Otthon Jerikó Házában. A Szeretetszolgálatnál különösen is figyelemmel kísérjük a különböző szakterületekben dolgozók munkáját, lelki és szakmai fejlődését. 

A hagyománnyá vált, negyedévenként megtartott fórum lehetőséget biztosít a vezetőápolók számára a találkozáson túl az intézmények földrajzi, fizikai adottságainak megismerésére, valamint arra, hogy a mindennapokban csupán telefonos, vagy elektronikus levelezésen túl személyesen egyeztessenek aktuális témákban egymással és a szervezet egészségügyi szakreferensével, a találkozók megálmodójával.

A tavalyi évben az alapápolási és a szakápolási protokollok megújítása történt meg a közös gondolkodás segítségével. Ebben az esztendőben a szakmai munkaköri leírások revideálását kezdték meg a szakemberek. Ezek a találkozók lehetőséget biztosítanak arra, hogy a különböző adottságú intézményekből érkező, különböző körülmények között dolgozó munkatársak úgy alkossanak meg egy közös dokumentumot, hogy abban mindenki képviseltetheti a saját szempontjait. A tapasztalatcserén és a jógyakorlatok megosztásán túl így az emberi kapcsolatok is erősödnek. 

 

Megjelent a Módszertani Futár februári száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

Lelkigyakorlat a testi és lelki gyógyulásért, szabadulásért

165. alkalommal rendezték meg a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkigyakorlatát a leányfalui Szent Gellért lelkigyakorlatos-házban 2024. február 02-04-ig. A tavaly óta a Katolikus Szeretetszolgálat  fenntartásában működő Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat olyan programokat kínál a résztvevőknek, melynek során a lelki megerősödés segíti a függőségből való szabadulást. 

A 3 nap során az 56 résztvevő Fazekas György atya és Molnár Ferenc diakónus lelkivezetése segítségével mélyülhetett el hitükben. Az elmélkedések, előadások mellett kisebb csoportokban oszthatták meg a résztvevők egymással a fájdalmaikat, nehézségeiket, de örömeiket is. Szembesülhettek azzal, hogy nincsenek egyedül, mások is küzdenek/küzdöttek ugyanazokkal a nehézségekkel, amellyekkel ők. Az előre megtervezett programokon túl a sokszor éjszakába nyúló beszélgetések segítették a résztvevőket, hogy önmagukat jobban megismerjék és elinduljanak a gyógyulás útján. Az alkoholproblémával érintett személyek mellett hozzátartozók is találkozhattak egymással.

A hétvége végén a szívből jövő találkozások és az új kapcsolatok mellett mindenki hazavihette a szeretet és elfogadás érzését, valamint azt az elhatározást, amely a program során megfogalmazódott benne.  

Bővebb tájékoztatás a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat munkájáról, programjairól: https://kaszlelkikozpont.hu/index.html

 

Oldalak