Aktuális hírek

Terápiás munkatársait díjazta a Katolikus Szeretetszolgálat

A Katolikus Szeretetszolgálat Szörényi Gábor jezsuita papról elnevezett díját hálaadó szentmise keretében adták át Budapesten, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia irodaházában december 17-én. Idén tizenhárom terápiás munkatársuk tevékenységét ismerték el, Küsmödi Teréz mentálhigiénés szakember, a Názáret Otthon munkatársa vehette át a fődíjat.

A díjátadáson Vajda Norbert főigazgató más elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen jelen lenni, ezért videóüzenetben köszöntötte a kitüntetetteket. Elmondta, hogy nemcsak az elmúlt év munkáját köszönik meg nekik, hanem sok esetben húsz-harminc év fontos szolgálatát. Rámutatott, hogy olyan munkatársakat díjaznak most, akik a pandémia idején és úgy általában is a mindennapokban nagyon sokat tettek a rájuk bízottakért. Olyan embereket, akik úgy játszanak főszerepet a gondozottak, az otthonok életében, hogy közben a háttérben vannak. Mindannyian olyan személyiségek, akik egy érintéssel is csodákat művelnek – hangsúlyozta.

A terápiás munkatársak szervezésében valósulhatott meg idén is a nagy sikerű Tevékeny élet fesztivál, amely vidám hangulatával, az együtt töltött idővel és a közös élménnyel gazdagította a résztvevőket és a nézőket is.

A Széchenyi Lions Club adománya

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a Henkel Magyarország Kft.-nek és a Budapesti Széchenyi Lions Clubnak, hogy adományukkal támogatták a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vince Otthon Családok Átmeneti Otthonában élő hátrányos helyzetű családokat.

A Családok Átmeneti Otthonában jelenleg 6 család él, édesanyák a gyermekeikkel. A lakók száma összesen 19 fő, melyből 13 fő gyermek, 6 fő pedig édesanya.

Mindegyik család nagyon nehéz körülmények közül érkezett hozzánk. A mindennapi megélhetéshez szükséges anyagi forrásaik nagyon szűkösek, ezért nagy meglepetést és örömöt okozott számukra a Klub által nyújtott támogatás: a mosószer, tisztítószer, hajsampon, dezodor és kézápoló krém. 
Az adomány a családok között egyenlően került elosztásra.

Támogatásukat nagyon szépen köszönjük!
 

"Jó úton járunk" – Speciális autóbusz használatáról kötött megállapodást a Katolikus Szeretetszolgálat

Kerekesszékes emberek szállítására átalakított buszt bocsátott a Katolikus Szeretetszolgálat részére a HOMM Kft. A több, mint harminc éves múlttal rendelkező cég a piaci áraknál kedvezőbb feltételekkel biztosítja a Szeretetszolgálat intézményei részére a mozgásukban korlátozott emberek szállítását.

„Betonból kinőtt virág”

Közösségi programmal várta a Katolikus Módszertani Központ a szakmai tapasztalatcserére és lelki napra vágyókat november 24-én. Ezúttal a szociális intézményekben dolgozó terápiás munkatársakat szólítottuk meg, ezzel elindítva célcsoport specifikus rendezvényeink sorát. A meghívás nagy érdeklődést váltott ki, a helyszín befogadóképességéhez igazodva csaknem hatvanan jöttek el az ország különböző intézményeiből. A megjelenteket köszöntötte dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója.

Johann Gyula mentálhigiénés szakember, evangélikus lelkész köszöntőjében kiemelte: az elhúzódó pandémiás helyzet miatt a szokottnál is feszültebb helyzet alakulhatott ki. A továbblépés útjait nem lehet kollektíven keresni, hanem mindenkinek magának kell megtalálni azt. "A betonból kinőtt virág nem életszerű. ... Az, hogy ki mit gondol egy-egy helyzetről, az mindenkinek személyes, egyedi, mindenkinél más. Ahol fontosak vagyunk egymás számára, ott élet születik. Ezt adjuk át egymásnak" - emelte ki a szakember.

A nap során a résztvevők segítséget kaptak ahhoz, hogy áttekintsék személyes és szakmai életútjukat abból a szempontból, hogy hol tapasztalták meg az áldásokat és kegyelmi ajándékokat, amiket Istentől vagy egymástól kaptak. Ezen kívül a sikerekre és a kudarcokra is reflektálhattak a résztvevők. A páros gyakorlat az emmauszi tanítványok kereső, egymást türelmesen meghallgató példája nyomán bontakozott ki.

A szociális munka napja intézményeinkben

1997 óta november 12-e világszerte a Szociális munka napja. Ezen a napon kiemelt figyelmet kapnak azok az emberek, akik munkájukkal hozzájárulnak az elesettek, idősek, betegek életének jobbátételében. Magyarországon az állampolgárok közel egyharmada vesz igénybe valamilyen szociális ellátást, ennek része a Katolikus Szeretetszolgálat is, hiszen intézményeink országszerte segítik az embereket. 

2021-ben a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítvány húszezer forintos cafeteria hozzájárulással köszönte meg a dolgozók munkáját, valamint az intézmények is kaptak egy összeget, amelyet az ünneplésre fordíthattak. A közösen elköltött étkezés, a lakók által előadott ünnepi műsor, az ajándékcsomagok és a közös ima mind ugyanazt a célt szolgálták: köszönetet mondani azoknak, akik az életüket mások szolgálatába helyezték. 

Az intézményeink egyéni beszámolóit ezen a linken találják.

Segítség a gyermeket tervező pároknak – A Katolikus Szeretetszolgálat a termékenységtudatosságért

A Katolikus Szeretetszolgálat 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati támogatásával elindította a Természetes Gyermekáldás projektet. Ennek eredményeképpen létrejött a Cikluskövetés módszereit összefoglaló weboldal, valamint elindult a hazai orvos- és oktatóképzés. Az eddig megvalósult eredményekről, a további tervekről és célokról november 12-én a Szeretetszolgálat budapesti székházában tartottunk sajtótájékoztatót. Ezen felszólalt dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász, valamint prof. dr. Várbíró Szabolcs endokrinológus főorvos is. 

A sajtótájékoztatóról itt olvashatnak bővebben.

Forrás: Magyar Kurír

Így főznek a magyar katolikusok

Rendhagyó kiadvány jelent meg októberben Így főznek a magyar katolikusok - 52 hét 52 recept címmel. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából a könyvet a V & P Media gondozta és adta ki, megvásárlásával a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthont és a bakonyszücsi Daganatos Gyermekek Lelki Rehabilitációs Otthonát támogatja az olvasó. A könyvet az Új Ember könyvkiadó boltjában, illetve webáruházában lehet megvásárolni.

A Katolikus Szeretetszolgálat máriaremetei XXIII. János otthonának vezetőjét, Balog Józsefnét is felkérték a könyvben való szereplésre. "Nagyon meghatódtam a felkéréstől, mert munkám elismeréseként éltem meg ezt a meghívást. Azt éreztem, feletteseim látják, hogy számomra az egyházi intézmény vezetése elsősorban egy küldetés, Isten Országának építése, melyről néhány gondolatban tanúságot tehetek a könyv által is" - mondta az intézményvezető.

Balog Józsefné az általa vezetett intézményről elmondta: "A XXIII. János Otthon egy integrált intézmény, mely 265 fő számára nyújt tartós bentlakásos elhelyezést. A székhely Máriaremetén van, a Jerikó és Emmausz Házakban 62 fő számára nyújtunk általános idős ellátást apartmanos elhelyezéssel, kiváló tárgyi feltételek mellett, egy gyönyörű természeti környezetben. A Názáret Ház telephelyünkön 88 fő demenciával élő, speciális szükségletű idős teljes körű ellátását biztosítjuk. Új kezdeményezésünk az állatterápia, melynek rendkívül jó hatása van a demenciával élőkre, akik a világ dolgaira már kevésbé nyitottak. Létrehoztuk Szent Ferenc Udvarát, ahol kis állatok vannak, úgy, mint kakas, tyúk, nyuszi, kutya, gerlepár és legújabb „lakónk” kettő bárány. E mellett mini füvészkert is része az udvarnak. Az udvarban időseink biztonságosan sétálhatnak, a természeti környezetben megpihenhetnek, feltöltődhetnek."

„Házi segítségnyújtás záró workshop”

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szervezésében 2021. szeptember 28-án  megrendezésre került házi segítségnyújtás workshopon részt vett a Katolikus Szeretetszolgálat szakmai igazgatója Deli Endre Dániel is, aki bemutatta a résztvevőknek a Szeretetszolgálat módszertani tevékenységét valamint szervezetrendszerét.

Az eseményről szóló beszámolót itt olvashatják.

 

 

 

Idősek napja Jászapátiban

Szeptember 30-án, csütörtökön, Idősek napi rendezvényt tartottak Jászapátiban, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthonában. 

A résztvevőket Nyitrainé Kiss Katalin telephelyvezető köszöntötte, majd Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta: a korábban állami működtetésű Szent Vendel Otthon már a Szeretetszolgálat nagy családjához tartozik. A Szeretetszolgálat budapesti központjából Jászapátiban megforduló munkatársak rendszeresen beszámolnak az itt dolgozók szakértelméről, elhivatottságáról. Roland atya külön is megemlítette, hogy milyen jó az itt élőkkel találkozni, kedvességüket, szeretetüket megélni, vagy épp éneküket hallani a szentmiséken. Az is hitelessé teszi az Otthon keresztény értékek szerinti életét, hogy nem pusztán a Szeretetszolgálat családjába integrálódik, de megtartja gyökereit a helyi közösségekben is: részt vesz a városi és a jászsági programokon, ahol az itt lakók is gyakran képviselik Otthonukat. Öröm ezt látni, hallani, megélni.

Pócs János országgyűlési képviselő köszöntője után személyes történetet osztott meg a hallgatósággal: 2010-től jár az otthonba, ahol az egyik lakó bíztatta, hogy mérettesse meg magát a választásokon. Beszédében méltatta az intézményben folyó munkát. Farkas Ferenc, Jászapáti polgármester felolvsta a Gyermekeimnek - egy idős ember gondolatai című művet. Kocsis Sándor c. esperes, aki rendszeresen látogatja az intézményt, a fenntartóváltásról beszélt átvitt értelemben: „nagyon szép kaland az élet, kezdődik egy boldog eseménnyel és végződik egy még boldogabb eseménnyel, találkozunk a fiatal Istennel.” 

Fontos, hogy figyeljünk egymásra - szeptember 21-e az Alzheimer világnapja

A lakosság tíz százalékát érinti, mégis keveset tudunk róla - kedden tartják az Alzheimer világnapot, amihez Székesfehérvár idén is szűrőprogrammal csatlakozott. A Palotai Kapu előtti téren idén a demenciaszűrés mellett, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében, több mint negyvenféle szűrést végeznek a szakemberek.

Szeptember 21-e az Alzheimer világnapja. Magyarországon 250 ezer ember él demenciával, ami az érintetti körrel együtt egymillió embert, a lakosság 10 százalékát jelenti. Székesfehérváron idén is szűrőnappal kapcsolódnak a világnaphoz. A Katolikus Szeretetszolgálat által szervezett alkalmon a demenciaszűrés mellett több mint 40-féle vizsgálatot végeznek.

"Harsány világunkban hajlamosak vagyunk a csendes dolgokra kevesebb figyelmet fordítani." - kezdte beszédét dr. Beneda Attila, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. És - mint elmondta - az Alzheimer-kór, a demencia ilyen: sokáig rejtve marad a hozzátartozók, az ellátásban résztvevők előtt, és sokszor csak későn vesszük észre a betegséget, amikor már beszűkülnek a kezelési lehetőségek. Ezt a késői felismerést húzta alá dr. Szigeti Szabolcs is. A WHO Magyarországi Irodájának megbízott vezetője kiemelte, a diagnózis felállítása sok esetben a betegség folyamatának viszonylag késői szakaszában következik be, "a demencia valójában világszerte aluldiagnosztizált."

Oldalak