Aktuális hírek

„Házi segítségnyújtás záró workshop”

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat szervezésében 2021. szeptember 28-án  megrendezésre került házi segítségnyújtás workshopon részt vett a Katolikus Szeretetszolgálat szakmai igazgatója Deli Endre Dániel is, aki bemutatta a résztvevőknek a Szeretetszolgálat módszertani tevékenységét valamint szervezetrendszerét.

Az eseményről szóló beszámolót itt olvashatják.

 

 

 

Idősek napja Jászapátiban

Szeptember 30-án, csütörtökön, Idősek napi rendezvényt tartottak Jászapátiban, a Katolikus Szeretetszolgálat Szent Vendel Otthonában. 

A résztvevőket Nyitrainé Kiss Katalin telephelyvezető köszöntötte, majd Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta: a korábban állami működtetésű Szent Vendel Otthon már a Szeretetszolgálat nagy családjához tartozik. A Szeretetszolgálat budapesti központjából Jászapátiban megforduló munkatársak rendszeresen beszámolnak az itt dolgozók szakértelméről, elhivatottságáról. Roland atya külön is megemlítette, hogy milyen jó az itt élőkkel találkozni, kedvességüket, szeretetüket megélni, vagy épp éneküket hallani a szentmiséken. Az is hitelessé teszi az Otthon keresztény értékek szerinti életét, hogy nem pusztán a Szeretetszolgálat családjába integrálódik, de megtartja gyökereit a helyi közösségekben is: részt vesz a városi és a jászsági programokon, ahol az itt lakók is gyakran képviselik Otthonukat. Öröm ezt látni, hallani, megélni.

Pócs János országgyűlési képviselő köszöntője után személyes történetet osztott meg a hallgatósággal: 2010-től jár az otthonba, ahol az egyik lakó bíztatta, hogy mérettesse meg magát a választásokon. Beszédében méltatta az intézményben folyó munkát. Farkas Ferenc, Jászapáti polgármester felolvsta a Gyermekeimnek - egy idős ember gondolatai című művet. Kocsis Sándor c. esperes, aki rendszeresen látogatja az intézményt, a fenntartóváltásról beszélt átvitt értelemben: „nagyon szép kaland az élet, kezdődik egy boldog eseménnyel és végződik egy még boldogabb eseménnyel, találkozunk a fiatal Istennel.” 

Fontos, hogy figyeljünk egymásra - szeptember 21-e az Alzheimer világnapja

A lakosság tíz százalékát érinti, mégis keveset tudunk róla - kedden tartják az Alzheimer világnapot, amihez Székesfehérvár idén is szűrőprogrammal csatlakozott. A Palotai Kapu előtti téren idén a demenciaszűrés mellett, Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretében, több mint negyvenféle szűrést végeznek a szakemberek.

Szeptember 21-e az Alzheimer világnapja. Magyarországon 250 ezer ember él demenciával, ami az érintetti körrel együtt egymillió embert, a lakosság 10 százalékát jelenti. Székesfehérváron idén is szűrőnappal kapcsolódnak a világnaphoz. A Katolikus Szeretetszolgálat által szervezett alkalmon a demenciaszűrés mellett több mint 40-féle vizsgálatot végeznek.

"Harsány világunkban hajlamosak vagyunk a csendes dolgokra kevesebb figyelmet fordítani." - kezdte beszédét dr. Beneda Attila, az EMMI családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. És - mint elmondta - az Alzheimer-kór, a demencia ilyen: sokáig rejtve marad a hozzátartozók, az ellátásban résztvevők előtt, és sokszor csak későn vesszük észre a betegséget, amikor már beszűkülnek a kezelési lehetőségek. Ezt a késői felismerést húzta alá dr. Szigeti Szabolcs is. A WHO Magyarországi Irodájának megbízott vezetője kiemelte, a diagnózis felállítása sok esetben a betegség folyamatának viszonylag késői szakaszában következik be, "a demencia valójában világszerte aluldiagnosztizált."

Kápolnabúcsú Hejcén

Immár évek óta tartó szokás, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat hejcei otthonában Szent Kereszt ünnepén búcsúra jön össze a környék papsága és a helybéli hívek. A valamikor püspöki nyaraló csodálatos kápolnája ezáltal nem csak műemlék, hanem megmarad az imádság szent helyének is. Ugyanakkor az emlékezés helye is, hiszen az 1950-ben feloszlatott női szerzetesrendek tagjai közül sokakat ide száműztek és életük végéig e kápolnában imádkoztak erőért és kitartásért, az Egyházért és Magyarországért.

Tizenöt otthon 240 lakója mutatkozott be a Tevékeny Élet Fesztiválon

Egy éves kihagyás után tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Tevékeny Élet Fesztivált a Lakitelek Népfőiskolán kedden. Az országos eseményt ezúttal is a Katolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működő, tiszaalpári Pax Otthon szervezte meg. A fesztivál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt.

„Az életben nagyon fontos, hogy legyenek ünnepek. Az ünnep Isten ajándéka.” Ezzel a mottóval rendezték meg az idei Tevékeny Élet Fesztivált, amelyen ezúttal minden korábbinál több, 15 otthon 240 résztvevője, nyolc kategóriában, 47 produkció keretében mutatkozott be.

A járványhelyzet okozta testi és lelki megpróbáltatások ellenére az idősotthonok lakói töretlen lelkesedéssel készültek arra, hogy ezen a találkozón a személyes kapcsolatok mellett szórakoztató, valamint kulturális előadásokkal örvendeztessék meg egymást, és ezt a napot ünneppé varázsolják – nyilatkozta hírportálunknak az eseményt szervező Pax Otthon igazgatónője, Baranyi Éva.

Elmondta, tizenkilenc évvel ezelőtt Lezsák Sándor és az akkor intézményvezető, Bánfiné Tóth Mária kezdeményezésére indult el a fesztivál, amit az elmúlt közel két évtized alatt csupán kétszer nem tudtak megrendezni. Az első rendezvényt Tiszaalpáron tartották a helyi sportcsarnokban, ám azt helyszínt kinőtték, így azóta a Kölcsey Ház ad ingyenesen otthont az eseménynek.

A fesztivál fellépői vers, próza, egyéni ének, csoportos ének, színpadi játék, humor, tánc és hangszeres zene kategóriában mutatkozhattak be a nagyközönség előtt.

„Szólj Uram, és hallja a te szolgád”

A Katolikus Szeretetszolgálat 15 intézményének gondozottjai és dolgozói közös zarándoklaton vettek részt Mátraverebély-Szentkúton. A korábban a Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódó - idén a járványhelyzet miatt szeptember 3-án megtartott zarándoklaton közel 400-an vettek részt. 

A kegyhelyen köszöntötte a zarándokokat dr. Orosz Lóránt OFM atya, a kegyhely igazgatója, majd dr. Vajda Norbert, a Szeretetszolgálat főigazgatója is, aki elmondta: régen várták a mai napot, hogy a tavaly elmaradt zarándoklat után idén ismét együtt lehessenek Szentkúton az Úrral – és egymással is.

A szentmisét a Szeretetszolgálat lelkiatyja, Burányi Roland atya a ferences atyákkal, meghívottakkal és a Szeretetszolgálat otthonaiban élő atyákkal koncelebrálva mutatta be. Prédikációjában a zarándoklatról, mint lelki jelenségről beszélt. Kiemelte: a zarándoklat egykor arról szólt, hogy az ember elindult, hosszú időn keresztül járta, kereste az útját, mire megérkezett a célhoz. "A kimozdulás önmagában kevés. Az utazás akkor válik zarándoklattá, ha Isten jelenlétében történik. Ha engedem, hogy az Úr mellém szegődjön, ha megnyitom a szívem felé. Ha szavak nélkül is hagyom, hogy dolgozzon a lelkemen. Vagy csak csendben vagyok, és a kis Sámuel próféta szavaival élek: "Szólj Uram és hallja a Te szolgád" - mondta el Burányi Roland. 

Teológiai Szimpózium Esztergomban

Teológiai Szimpóziumot tartottak szeptember 2-án Esztergomban, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előrendezvényeként. A Szimpóziumon magyar és külföldi teológusok tartottak előadásokat az Eucharisztiáról és a szentségimádásról, ezzel méltó módon elindítva a rendezvények sorát. A Katolikus Szeretetszolgálatot Deli Endre szakmai igazgató képviselte. 

A részletes beszámolót itt olvashatják. 

Gratulálunk!

A solymári Szent József Otthon intézményvezetője, Mihályi László Istvánné sikeresen szerzett másoddiplomát a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola alkalmazott szociális gerontológia képzésén. A 2021. július 10-én megtartott ünnepélyes diplomaátadón a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, dr. Vajda Norbert személyesen gratulált a nagyszerű eredményhez. A diplomaátadón beszédet mondott Udvardy György veszprémi érsek és Dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora is.  

Emberi méltóság tananyag oktatása

Május végén a Katolikus Szeretetszolgálat nyílt pályázata révén az Emberi méltóság tananyag oktatására szerezhettek jogosultságot a magyarországi székhellyel rendelkező oktatási intézmények.

A Magyar Kurír cikke itt olvasható.

 

Oldalak