Aktuális hírek

Alzheimer Világnapi rendezvénysorozat Székesfehérváron

Ismét Alzheimer Világnapi rendezvénysorozatot szervezett a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthona Székesfehérváron. A sajtótájékoztatót követően szakmai előadásokra, Lila sétára és Senior örömtáncra várták az érdeklődőket, akik nagyon nagy számban jelentek meg.

A rendezvény előtt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök bemutatkozó látogatáson fogadta a Katolikus Szeretetszolgálat ráckevei Szent Mihály Otthonának vezetőjét, Medvés Erikát. A 2023. júniusában átvett intézmény területileg a székesfehérvári egyházmegyéhez tartozik. Püspök atya örömmel üdvözölte az intézményvezetőt, és támogatásáról, valamint imáiról biztosította őket. 

 

Részletes beszámolót a Világnapról az alábbi linkre kattintva olvashatnak, a Székesfehérvári Egyházmegye tudósítását pedig itt találják.

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Fotók: Katolikus Szeretetszolgálat, Fehér Gábor / FMH

 

 

 

Utak és kapaszkodók a család- és gyermekjóléti ellátásban

Szeptember 19-én a Katolikus Szeretetszolgálat központi épülete ismét egy különleges eseménynek adott otthont. Mint azt korábban írtuk, a Katolikus Szeretetszolgálat XXIII. János Otthona 2022 decemberétől a Pest és Nógrád vármegye Területi Szakmatámogatási Rendszer gesztorszervezete lett. Az Utak és kapaszkodók a család- és gyermekjóléti ellátásban című rendezvényt a családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó munkacsoport a szakmában dolgozók számára szervezte. A gazdag szakami programot óriási érdeklődés övezte, hiszen nem csupán elméleti előadások, hanem gyakorlatok is voltak a nap során. 

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntötte a telt házas rendezvény résztvevőit, majd Szarvák Mónika, a Belügyminisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának munkatársa A család- és gyermekjóléti szolgáltatás jelen- és jövőképe az ágazatirányítás szemszögéből címmel tartott előadást. Daka-Szabó Tünde és Mihalik Zsolt, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intéztettől A módszertani vizsgálatok tapasztalatai - intézményi szolgáltatás - és dokumentum tartalmak című előadásában szintén inkább a szakma elméleti részét mutatták be. Többek között arról beszéltek, hogy melyek az intézményi dokumentumok kötelező tartalmi elemei, és melyek azok a "mankók", szakmai anyagok, amelyek elérhetők vagy elérhetők lesznek hamarosan a szakemberek számára, útmutatót adva a mindennapi munkához. Szintén szó volt a GYVR rendszerről, emberkereskedelem fókuszú kötelezettségekről és ajánlásokról, adatvédelmi praktikumokról, szakmai program, együttműködési megállapodás és tájékoztató tartalmi elemeinek a mindennapi gyakorlattal való összevetéséről és jelzőrendszer működésének aláhúzandó kötelezettségeiről.

Megjelent a Módszertani Futár legfrissebb száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

"Hála legyen Istennek, kimondhatatlan ajándékáért"

Immár XIX. alkalommal rendezte meg a Katolikus Szeretetszolgálat tiszaalpári PAX Otthona a Tevékeny Élet Fesztivált, amelyet idén is hatalmas érdeklődés övezett. A 44 produkciót mintegy 100 résztvevő adta elő. A szeptember 6-án, a lakiteleki Népfőiskolán megrendezett Fesztivált egy megható és különleges esemény előzte meg, hiszen egy olyan padot avattak fel, amelyet kerekesszékesek is használhatnak. 

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke köszöntő beszédében kiemelte: "Ez a pad jelképezi azt, hogy üljünk le beszélgetni azzal, aki kerekesszékkel van. Legyen helye, ne oldalt kelljen megállnia. Jelképe ez a pad annak, hogy találkozni kell, beszélgetni kell."

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója minden évben örömmel vesz részt a Tevékeny Élet Fesztiválon, amelyet ehhez a különleges jelentéssel bíró padhoz hasonlított: "azt jelenti számunkra, hogy van hol megpihennünk, van hol újratöltődnünk."

Burányi Roland atya, a Szeretetszolgálat lelkipásztora videóüzenetben jelentkezett be, és áldással nyitotta meg a Fesztivált. Az atya a Fesztivál idei jelmondatáról - "Hála legyen Istennek, kimondhatatlan ajándékáért" - kiemelte: Szent Pálnak ebben a mondatában öröm koncentrálódik. Öröm, amely áthatotta az apostol egész életét, és amely abból fakadt, hogy Isten megajándékozottjának tartotta magát. Elmondta, hogy a "Katolikus Szereretszolgálat olyan emberek közössége, akik ajándékul tekintenek egymásra, és ez az ajándék segít abban, hogy átlépjünk a mindennapok nehézségein". 

Véget ért a nyár

Mozgalmas és szép nyarat tudhatnak maguk mögött a Katolikus Szeretetszolgálat intézményei.

A kirándulások, a kultúrális programok, kézműves és játékos foglalkozások mellett a beszélgetésekre, versenyekre is jutott idő.

Köszönjük minden munkatársnak, szervezőnek és természetesen a résztvevőknek is az élményeket! Az egyes intézmények oldalán több fotót is láthatnak.

 

Megjelent a Módszertani Futár júliusi száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

Diplomaátadó ünnepség a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán

Szombaton megtartották a Veszprémi Érseki Főiskola diplomaátadó ünnepségét, ahol számos új, a szociális területen tevékenykedő szakember vehette át megérdemelt oklevelét, ezzel pedig még inkább erősödött a térségben ez a tudományterület, ahogy az ünnepségen elhangzott.

A Veszprémi Érseki Főiskolán alap- és mesterképzés keretében sajátíthatják el a szociális munka felsőfokú tudományát a hallgatók, ezenkívül hittanár nevelőszak is van az intézmény portfóliójában, valamint a szociális, a pedagógusképzési és a hitéleti területhez kapcsolódó szakirányú továbbképzések is.

Szombaton az ezeken végzett hallgatók vehették át diplomájukat a Jutasi úti főiskolán, amely ünnepségen több egyházi és világi vezető is részt vett.

Közülük elsőnek Udvardy György, veszprémi érsek köszöntötte a megjelenteket – hallgatókat, az ő családtagjaikat és oktatókat – aki kiemelte, hogy teológiai szemléletmód nélkül nem lehet a kultúráról és társadalomról helyesen gondolkodni. A frissdiplomásoknak azt üzente, a most megszerzett tudást fordítsák az emberek szolgálatára, így pedig ebben a viharos időszakban is reménnyel tudunk a jövő felé fordulni.

A világi vezetők közül Polgárdi Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Halmay Gábor, önkormányzati képviselő szólt a megjelentekhez. Utóbbi beszédében hangsúlyozta, a főiskolának és magas színvonalú képzésének köszönhetően Veszprémben rendkívül erős a szociális háló, hiszen kiváló szakemberek dolgoznak ezen a területen. Továbbá méltatta az önkormányzat és az egyházi intézmények együttműködését, ami nem csak oktatási területeken, hanem a kultúrában és a hétköznapi élet számos pontján felfedezhető.

Megjelent a Módszertani Futár legfrissebb száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

Ünnepélyes tanúsítványátadó a szociális vezetőképzésben résztvevőknek

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Katolikus Szeretetszolgálat közös szervezésében valósult meg a szociális vezetőképzés első éve. A képzést 138 fő végezte el, akik ünnepélyes tanúsítványátadó keretében kapták meg az oklevelet 2023. június 30-án, pénteken, az egyetem Bölcsészettudományi Karán.

Az átadón részt vett Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Birinyi Márk  a Károli Gáspár Református Egyetem szociális képzésének vezetője, Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász igazgatója, Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, Ft. Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Birher Nándor Máté, a PPKE Bölcsészettudományi Karának dékánja, Rostáné Riez Andrea a PPKE BTK szociális vezetőképzésének képzésvezetője, valamint Rettegi Zsolt, a szociális vezetőképzés szaktanácsadója. 

Csizi Péter államtitkár kiemelte: "A katolikus egyház több mint ezeréves szociális gyakorlata egy olyan stabilitás, egy olyan tudás, amely nélkülözhetetlen a szociális gyakorlatban, nélkülözhetetlen a gondoskodáspolitikában". A politikus hangsúlyozta, hogy "akkor tud erős lenni a gondoskodáspolitika, hogyha nem csak az intézményrendszere erős és stabil, hanem benne a vezetők is erősek és stabilak." Ezt valósítja meg Magyarországon a két történelmi múltú katolikus intézmény. 

Dr. Kópházi Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetőképzésének oktatótja személyes hangvételű beszámolója során elmondta: a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy nagyon eltérő intézményi háttérből érkeztek résztvevők a képzésre, emiatt a "sztenderd megoldásokkal nem sokra mentünk". Ugyanakkor ebből fakadt a képzés legnagyobb előnye is, hiszen a résztvevőknek az átadott tananyagot minden alkalommal át kellett alakítani a saját területükre, intézményükre vonatkoztatva, ez pedig az interaktív tanórák során kifogástalanul megvalósult - gazdagítva ezzel egymást személyesen és szakmailag is.

A tanúsítványokat Dr. Birher Nándor Máté dékán adta át, majd Dr. Vajda Norbert főigazgatóval köszöntötték a résztvevő szakembereket és vezetőket. 

Vajda Norbert örömmel idézte fel, hogy a szociális vezetőképzés anyaga folyamatosan képes a megújulásra, valamint hangsúlyozta: "jelentős célként tekintünk arra is, hogy a vezetők saját emberi, lelki fejlődésükkel is foglalkozhassanak, meg tudjanak állni egy pillanatra: a mindennapok sodrásából kilépve találkozhassanak olyan emberekkel, akik nap, mint nap hasonló nehézségekkel és örömökkel szembesülnek." A főigazgató ezután kiemelte Bokros Márk bencés atyának a tavaszi szociális vezetőképzés szimpóziumán elhangzott gondolatait, amely szerint a szerzetesség négy erénye a ma embereinek is például szolgál: "hallgatás - azaz kifinomult figyelem a másik ember irányában, engedelmesség - mint együttműködési készség, alázat - tehát helyes önismeret és elfogadott énkép, valamint jó buzgóság - azaz kreatív tettrekészség". 

Birher Nándor dékán méltatta az oktatók és a hallgatók kiválóságát, akik nélkül ma ez a képzés nem lenne az egyik legsikeresebb a szakterületen. A dékán felidézte az egyetemen látogatást tett Ferenc pápa szavait: "És miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ és hogy össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel. Önmagunk megismerése máshogy fogalmazva arra szólít fel, hogy egy erényes dialektikába integráljuk az ember törékenységét és nagyságát. Ennek az ellentétnek a csodájából születik a kultúra: soha nem megelégedett, mindig kereső, nyugtalan és közösségi, végességében fegyelmezett és az abszolútumra nyitott."

 

Tájékoztató előadás a cikluskövetésről

Március óta minden hónap utolsó hétfőjének estéjén tájékoztató előadáson vehettek részt a cikluskövetési módszerek iránt érdeklődők a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában. Az előadások ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek.  

Schaffler Orsolya, a program koordinátora elmondta: fontos az, hogy az érdeklődők biztos forrásból halljanak a cikluskövetésről. Egy ilyen alkalom során megismerik a cikluskövetés alapfogalmait, illetve a különböző, Magyarországon elérhető módszereket (Billings, Creighton, FEMM Health és Sensiplan).
Maga az alkalom egy úgynevezett bevezető előadás, amit csoportosan is meg lehet hallgatni. Az érdeklődők kapnak biologiai, anatómiai alapismereteket, megtanulják, hogy a különböző módszerek milyen biológiai jeleket figyelnek meg, illetve az előadó a saját módszerét részletesebben ismerteti. Ezután, ha valaki úgy dönt, hogy megtanulja valamelyik módszert, akkor ezt személyes oktatás során teheti meg.  Ilyenkor egy képzett oktatóval a saját ciklusáról beszél, saját megfigyeléseit nézik át - mindezt több hónapon keresztül jegyzetelve és elemezve a megfigyeléseket. 
"Voltak olyan párok, akik kisbabát szeretnének, voltak olyanok, akik jegyesként szeretnék megismerni a ciklusukat, volt olyan pár, akinek nemrég született kisbabája és szoptatás során szeretnék a kismama visszatérő ciklusát figyelni. Nagy örömünkre voltak egyedülálló fiatal lányok is a hallgatók sorában, akik "csak" azért jöttek, mert a ciklusukat szeretnék megismerni" - mondta el Schaffler Orsolya.

Oldalak