Aktuális hírek

A termékenység titkos kódja

November 26-án, a budapesti Párbeszéd Házában tartották a magyarországi cikluskövetést oktatók harmadik országos találkozóját. Az egész napos rendezvény célja a kapcsolatépítés, a közösségformálás és a motiválás is volt.

A rendezvény elején mind a négy cikluskövetési módszer képviselői beszámoltak az elmúlt év történéseiről. Tornai Ildikó a Billings módszer képviselője elmondta: idén 21 új oktatónak sikerült elvégeznie a képzést, így ma Magyarország 22 településén jelen vannak. A jövőre 70 éves módszer tiszteletére szakmai konferenciát szerveznek Rómába, ahol hazánk is képviselve lesz. A FEMM Health képviselője, dr.Kovács Ágnes Ilona kiemelte: az elmúlt egy évben jelentős előrelépés történt a képzés magyarországi életében, hiszen több anyagot is sikerült lefordítani és elérhetővé tenni a képzésben résztvevő 15 új oktató és a módszert tanulni kívánó nők számára. Tirczka Zsófia és Déri Éva a Sensiplan magyarországi képviselőiként örömmel jelentették be, hogy megkapták az engedélyt és idei évtől már Kecskeméten lehet a Sensiplan hazai központja. Carreno Bea, a Creighton módszer elmúlt egy évéről kifejtette: a NaPro-s orvosok és oktatók legfőbb fókusza a meddőséggel küszködő párokkal való konzultáció volt, számos szép sikertörténetet tapasztaltak meg az év során. Szintén a közelmúltban történt az egyesület vezetőségének tisztújítása is, ahol további két évre kapott megbízatást az elnökség.

„A katolikus egyház szerepvállalása a szociális ellátásban”

„A katolikus egyház szerepvállalása a szociális ellátásban” című konferencián mutatkozott be a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új szociális intézménye, a Forrás Lelki Segítő Központ november 22-én a debreceni Szent József köznevelési intézmény épületében. 

A konferencia fókuszában az új intézmény bemutatkozása, valamint a pszichiátriai betegséggel és szenvedélybetegséggel élők érdekében megvalósuló szakmaközi együttműködések segítése, újradefiniálása, az aktuális feladatok, szakmai dilemmák megbeszélése állt. A konferencián felszólalt dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója is, aki "A katolikus egyház szociális tanítása a gyakorlatban" címmel tartott előadást. 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a Forrás Lelki Segítők Egyesületével kötött megállapodást követően 2022. 07. 01-én vette át az egyesület fenntartásában működő szociális alap és szakellátások működtetését, és megalapította a Forrás Lelki Segítő Központot.  Az új intézmény vezetője: Nyikos-Fegyveres Andrea, szakmai vezetője: Berényi András.

A konferenciát Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke, és dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere nyitotta meg.  

Intézményeinkben is megünnepelték a Szociális Munka Napját

1997 óta november 12-e világszerte a Szociális munka napja. Ezen a napon kiemelt figyelmet kaptak intézményeinkben is azok az emberek, akik munkájukkal hozzájárulnak az elesettek, idősek, betegek életének jobbátételében. Magyarországon ma szinte nincs olyan család, amely ne kerülne kapcsolatba valamilyen szociális ellátással.  A Katolikus Szeretetszolgálat is a szociális háló része, hiszen intézményeink országszerte segítik az embereket. 

2022-ben a Katolikus Szeretetszolgálat Alapítvány ötvenezer forintos cafeteria hozzájárulással köszönte meg a dolgozók munkáját, valamint az intézmények is kaptak egy összeget, amelyet az ünneplésre fordíthattak. A közösen elköltött étkezés, a lakók által előadott ünnepi műsor, az ajándékcsomagok és a közös ima mind ugyanazt a célt szolgálták: köszönetet mondani azoknak, akik az életüket mások szolgálatába helyezték. 

Az intézményeink egyéni beszámolóit ezen a linken találják.

Látogatás a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet központjában

Együttműködési látogatás a Nemzeti Szociálpolitikai Intézetben.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója tett látogatást a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet központjában november 17-én, csütörtökön. Dr. Tóth Tibor főigazgatóval szakmai megbeszélést folytattak, valamint a látogatás keretében a főigazgatók meglátogatták az NSZI igazgatóságait is.  

Megjelent a Módszertani Futár októberi száma

Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz!

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

"Szívvel, szakértelemmel" - A Katolikus Szeretetszolgálat félórája a Mária Rádióban

Kéthetente, hétfőn 10:50-től hallható a Mária Rádióban a Katolikus Szeretetszolgálat "Szívvel, szakértelemmel" című műsora, amelyben volt és jelenlegi munkatársak beszélnek a Szeretetszolgálat múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A magyar Katolikus Egyházon belül különleges helyet fogal el a Szeretetszolgálat, hiszen az idősotthonok és egyéb szociális intézmények üzemeltetése mellett több projekt gazdája is, amelyek az ifjúságvédelem, a termékenység-tudat és a demencia szakterületeivel foglalkoznak, tehát a társadalom egészét megszólítják. 

A műsor első adásában dr. Vajda Norbert, a Szeretetszolgálat főigazgatója a vendég, aki az intézmény jelenlegi működéséről, a múltjáról is beszél, valamint számos személyes élményt is megoszt a hallgatókkal. 

A műsor hamarosan visszahallgatható az alábbi linken.

 

„Van másik út” - Elindult a magyarországi FEMM Health oktató képzés

Október 21-én, szombaton került sor az első magyarországi FEMM Health oktatói képzésre a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti központjában.

A Katolikus Szeretetszolgálat Természetes gyermekáldás elnevezésű projektje keretében először valósul meg az első magyar nyelvű, jelenléti FEMM Health oktatói képzés. A FEMM Health a cikluskövetési módszerek egyike, egy átfogó női egészségügyi program.

A 16 résztvevőt Schaffler Orsolya cikluskövetés oktató köszöntötte. Kiemelte, hogy a program jelenleg az oktató- és orvosképzésre fókuszál főleg, hiszen kiemelt fontosságú cél a magyar társadalom minél szélesebb rétegének megszólítása. A négy alkalmas képzést Dr. Vizer Anna belgyógyász, endokrinológus szakember, Dr. Kállai Csilla háziorvos, és Kovács Ágnes Ilona szülésznő, perinatális tanácsadó tartják. Mind a három képző kiemelte annak fontosságát, hogy a nők megismerjék és megértsék a saját testük működését. Ennek eszközei a cikluskövetési módszerek, amelyek az önmegfigyelésen kívül a kapott adatok kiértékelésére, valamint szükség szerint további lépésekre is lehetőséget adnak. Mindhárman hangsúlyozták a ciklus követésének fontosságát, hiszen a nők ezáltal is segíthetik az orvosok munkáját, akik egy-egy vezetett táblázatból, értékekből több, az egészségre vonatkozó információt is ki tudnak nyerni.

A résztvevők az ország egészéből érkeztek, Zala megyétől Debrecenig. Főállású édesanyák, tanárok, végzős gimnazista, védőnő-tanulók, felsőoktatásban dolgozók, jogász és műszaki végzettségűek is jelentkeztek a programra. A széles földrajzi és szakmai skála mellett azonban egy cél vezérelt mindenkit: a szűkebb és tágabb környezetükben megismertetni a cikluskövetési módszereket. Nem csupán a várandósság elősegítése vagy elkerülése érdekében, hanem azért is, mert a módszer elsajátítása által a nők jobban megértik a testi és lelki működésüket.

Megjelent a Módszertani futár legfrissebb száma

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Katolikus Módszertani Központ Módszertani Futár című hírlapját. Kiadványunkkal megszólítjuk a szociális segítségnyújtásban dolgozó kedves Kollégákat. A fizikai távolság ellenére szeretnénk kifejezni lelki és szakmai közelségünket a kiadványban olvasható gondolatokkal és összefoglalókkal.

Az előttünk álló időszakban rendszeresen megjelenő kiadványunkkal bizodalmunk szerint sikerül támogatást nyújtanunk mindennapi munkájukhoz! 

Itt találják meg az aktuális és a korábbi számokat is.

Együttműködés a Pázmány BTK és a Katolikus Szeretetszolgálat között a szociálisvezető-képzés terén

A Katolikus Egyház számos szociális intézményt működtet, így elengedhetetlen az intézményrendszerben dolgozó vezetők képzése, tudásuk folyamatos fejlesztése. Ennek szakszerű megvalósítására írt alá együttműködési megállapodást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) és a Katolikus Szeretetszolgálat október 10-én, Budapesten.

A dokumentumot Birher Nándor, a PPKE BTK dékánja, illetve Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója írta alá.

A megállapodás célja a vezetői tevékenységhez szükséges alkalmasság és kompetenciák gyakorlatorientált fejlesztése. Ezzel a megállapodással a PPKE BTK és a Szeretetszolgálat előnyös feltételeket biztosít a szociális intézmények vezetőinek törvényben előírt kötelező továbbképzéseken való részvételéhez. Az együttműködés keretében a képzéshez az egyetem bocsátja rendelkezésre az oktatókat, míg a képzés helyszínét a Szeretetszolgálat biztosítja.

A képzések a Szeretetszolgálatnál és az általa fenntartott intézményekben dolgozó, szociálisvezető-képzésre vagy a megújító képzésre kötelezett munkatársak számára térítésmentesek.

„A Katolikus Szeretetszolgálat a Katolikus Egyház módszertani intézete, így sokrétű a kapcsolatunk a különféle egyházi fenntartású szociális intézményekkel. Nagyon sok képzett emberre van szükség, olyanokra, akik megfelelő lelkülettel és szaktudással is bírnak” – mondta az együttműködés aláírása alkalmával Vajda Norbert. Kiemelte a szakmai kapcsolattartás fontosságát is, hozzátéve: tervezik létrehozni a szociálisvezető-képzést elvégzők öregdiákfórumát is, hogy ezek a szakemberek képzés után is kapcsolatban maradhassanak egymással.

Elindult a Katolikus Szeretetszolgálat közösségi média oldala

Örömmel adjuk hírül, hogy elindult a hivatalos Facebook-oldalunk. Szervezetünk hazánkban a szociális szakma legrégebb óta folyamatosan működő egyházi fenntartású szakmai szervezete. Az általunk szerkesztett és kiadott Módszertani Futár hónapról hónapra nyújt információt, lelki és szellemi táplálékot az olvasóinak. A Szeretetszolgálat kiemelten és országosan foglalkozik a demencia, valamint az ifjúságvédelem és a természetes családtervezés területeivel is. Közösségi oldalunkon a Szeretetszolgálat központi híreit, eseményeit, közleményeit első kézből olvashatják, illetve betekintést nyerhetnek az intézményeink mindennapi változatos életébe is. Családi napok, kirándulások, különböző pályázatok és fejlesztések, valamint a közös ünnepeinkről készült beszámolók azok, amelyeken keresztül leginkább megmutatkozik a közösségi életünk. 

Facebook oldalunk létrehozásával bízunk abban, nem csupán a társadalommal való kapcsolatunk, hanem az Egyházon belüli intézményi kapcsolatok is még gyümölcsözőbbekké, egységesebbé és egymást erősítővé válhatnak.  

A Facebook oldalunk erre a linkre kattintva tekinthető meg:  

https://www.facebook.com/katolikusszeretetszolgalat   

Oldalak