Adventi és karácsonyi programjaink

Áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

Kiállításon jártunk

Szeptemberben nyitotta meg kapuit a Dabasi Kistérség Műkedvelő Alkotóinak 7. Képző- és Iparművészeti kiállítása, melynek a Kossuth Ház Galéria adott otthont. December 5-én látogatást tettünk ide mi is. A különböző témájú és színvilágú képek között mindenki talált magának kedvére valót, ami szép emlékek felidézésére késztette lakóinkat. Köszönjük a szíves vendéglátást és az alkotóknak további jó munkát kívánunk!

Mikulás

A lelkünk mélyén picit megmaradunk gyereknek….és ez Szent Miklós napja alkalmával még inkább tetten érthető. Szép kort megélt és fiatalabb lakóink egyaránt kellemes izgalommal várják a mikulás látogatását. Szerencsések vagyunk, mert ezen a napon Dabas város mikulása mellett a Zárdakert Otthon saját mikulása és tündéri krampuszai is meglepik  a lakókat, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. A Myra városbeli Miklós püspök történetének megismerése, a verscsokor, a közös ének és mókázás sem maradhat el ilyenkor….mert a játékosság, a felhőtlen pillanatok teszik igazán szebbé a mindennapokat.

Adventi angyalok

2019. december 12-én a Halász Móricz Kúria szíves vendéglátását élvezték lakóink, egy igazán különleges kiállítás alkalmával. A karácsonyi ünnepek ihlette angyal kiállítás oly sok szépségével ejtette ámulatba a nagyérdeműt, s méltán érezhette magát mindenki a mennyország részesének.  Köszönjük a szíves vendéglátást, a meleg teát és a kedvességet, melyet időről időre kapunk a kúria dolgozóitól.

dr.Veres János adventi délutánja

December 12-én Veres János lepte meg lakóinkat egy kellemes adventi délutánnal. Doktor úr – mint minden évben – szebbnél szebb adventi és karácsonyi dallamokat hozott, melyek egy részét a lakókkal közösen énekeltük. Akadtak korábban nem hallott, igazán különleges énekek is. Ezeknek a történetét is megosztotta velünk a doktor úr, aki a csodás zenei élmény mellett szaloncukorral is megajándékozta az itt élőket.

Mézeskalács készítése

A karácsonyi készülődés évszázadok óta hagyományos édessége a mézeskalács. A lakókkal minden évben rászánunk egy napot, hogy elkészítsük ezt az illatos finomságot. December 16-án délelőtt minden részlegben külön-külön összeültünk, és egykori karácsonyok emlékeinek felidézése mellett, adventi dallamok közt álltunk neki a sütemény készítésének. Akadt, aki a tészta gyúrásában segítkezett, más a szaggatásban lelte örömét. Délutánra is akadt munka: a kisült kalácsok díszítése. Természetesen a kóstolás sem maradhatott el.

Újlengyeli asszonyok a Nefelejcsben

Minden adventkor karácsonyi dalokból álló csokorral és finomságokkal teli kosárral látogatnak el a Nefelejcs részlegünk lakóihoz az Újlengyeli Dalkör tagjai. A közös éneklésen túl kötetlen beszélgetésre is alkalom nyílik ilyenkor. Köszönjük nekik, hogy idén is itt üdvözölhettük őket!

Karácsonyi ünnepi szentmise és ökumenikus istentisztelet

A karácsony a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, melynek fénypontja a karácsonyi misén, illetve az ökumenikus istentiszteleten való részvétel. Az otthonban elővételezetten ünnepeltük Jézus születését, melyen a közös imádságok mellett jól ismert karácsonyi énekek is felcsendültek, a szentmise keretében idén Hornyák Erzsike kolléganőnknek köszönhetően orgona kísérettel. Szeretnénk egyben megköszönni a Gyóni Evangélikus gyülekezet kedves karácsonyi meglepetéseit!

Zenés délután a Télikertben

December 19-én délután a Nefelejcs részleg Télikertjében adott zenés, énekes karácsonyi műsort két fiatal tehetség, Pekker Patrícia és Virág Napsugár, akik Ócsáról érkeztek hozzánk. Napsugár a csengő tiszta hangjával, Patrícia pedig csodás zongorajátékával varázsolta el a közönséget, akik az ismertebb dallamokba maguk is bekapcsolódtak. A műsor végén közösen zengett a Kiskarácsony és a Mennyből az angyal is.  Köszönjük a lányoknak a kedvességüket, a szép műsort, és bízunk benne, hogy a jövőben is ellátogatnak hozzánk!

Pásztorjáték az Orchideában

A betlehemezés az egyik legismertebb és a mai napig elterjedt karácsonyi szokás, melynek hagyományát a gyóni hittanos gyerekek elevenítik fel nálunk minden évben. Nagy öröm látni, ahogy a sok gyermek és fiatal a felkészítőikkel közösen adja elő Jézus születésének történetét, a szálláskeresést, a pásztorok hódolatát, és a háromkirályok érkezését. Idén is énekes, zenés, részben a mai korba helyezett dramatikus játékként mutatták be ezt a örök, csodás történetet, amely minden jelenlévő számára megható volt. Köszönjük a gyóni hittanosoknak, hogy idén is igazi karácsonyváró hangulatot hoztak az Otthonba!

Karácsonyi műsorok

A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától a vízkereszt utáni vasárnapig tart. Arra törekszünk, hogy ennek a pár hétnek a varázsát minél inkább elhozzuk lakóink számára. Része ennek a szentestét megelőző délelőtt közösen eltöltött pár ünnepi perc, amelyre részlegenként gondosan készülnek a kollégák. Egy-egy ünnepi verssel, karácsonyi jelenettel, énekekkel szeretnék ilyenkor megajándékozni az időseket. Idén karácsonykor is változatos, szívet melengető műsorokban lehetett része az itt élőknek. Mi ezzel kívántunk nekik és jelenlévő hozzátartozóiknak áldott, békés ünnepeket.

Minden kedves fellépőnknek, hozzánk ellátogatónak és vendéglátóinknak is békés, boldog ünnepeket kívánunk!