A szociális munka sokszínűsége

„Nem intézményi keretek között” évezredek óta gyakorlat az emberek közötti segítségnyújtás. Tudományként azonban csak a XIX. században az ipari forradalom megindulásával jelent meg.

Célja, hogy a társadalmi fejlődést elősegítse. Törekszik az emberek, csoportok közötti egyenlőtlenségek csökkentésére. Segíti a társadalmi jólét elérését.

Számos terület van, ahol a szociális munkának létjogosultsága van, - az iskolai szociális munkától kezdve, egészen az idősgondozásig - nagyon széleskörű a tevékenységi kör, ahová be tudnak kapcsolódni segítő tevékenységükkel a terület szakemberei.

Sajnos hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik szociális problémával, ami gondozást igényel. A szakterület munkatársai próbálják ezeket a területeket kezelni, segítséget nyújtani. Védőszentjük Assisi Szent Ferenc.

November 12. a Szociális Munka Napja. Ez a nap a társadalom megbecsülésére hívja fel a figyelmet.

Magyarországon 2017. január 1-jén életbe lépett törvény szerint ezt a napot a szociális szférában dolgozók számára munkaszüneti nappá nyilvánították. 

Nagyon örültünk a lehetőségnek, hogy a Szociális Munka Napját méltóképpen meg tudta intézményünk rendezni, a fenntartó Katolikus Szeretetszolgálat támogatásával, az ő közreműködésükkel.

Programunk fő helyszíne a Jászberényben található, Szikra Étterem és Galériában zajlott november 4-én délelőtt.

 A galéria évekkel ezelőtt azért nyitotta meg kapuit, hogy növelje a város színvonalas helyszíneinek palettáját, hiszen Jászberény mindig is híres volt neves kulturális életéről.

A városban és a Jászságban számos neves művész élt, született, illetve itt tevékenykedett - egyebek mellett – Makay József, Vuics István, Gecse Árpád. Többek között az ő alkotásaiknak teremt otthont a galéria, amely reprezentatív környezetben, igényes körülmények között fogadja a látogatókat.

Ezért esett a választásunk erre a helyszínre, ahol a kollégák közül talán sokan még nem jártak, esetleg nincs is lehetőségük rá.

            Schiller Natália intézményvezető köszöntötte a munkatársakat, majd diavetítéssel egybekötött előadásából megtudhattuk a szociális munka történeti eseményeit, jelentőségét, a szféra sokszínűségét, megismerhettük szépsége mellett a terület nehézségeit, amelyet a benne szereplő szakemberek csak kellő hivatástudattal, elkötelezettséggel tudnak végezni.

            A folytatásban névre szóló emléklapokat osztott ki Schiller Natália intézményvezető és Jánosiné Kiss Zsuzsanna vezetőápoló, amelyben mindenkinek megköszönték és elismerték a munkáját.

            A program része volt a kötetlen beszélgetés egy csésze tea, kávé, forró csoki, pogácsa, édes sütemények mellett.

Az esemény a galériában Szikra István tulajdonos, műkedvelő tárlatvezetésével ért véget, aki minden festményt kellő háttérismerettel ajánlott, mutatott be a jelenlévőknek.

A közös ebédet már visszaérkezve az intézménybe, fogyasztottuk el.

            Ezzel ért véget Jászberényben, a Szent Klára Otthonban a Szociális Munka Napjának megünneplése, bízva abban, hogy ezt a nemes feladatot, közös célkitűzést folytatni tudjuk, Isten áldásával erőben, egészségben.

A Szociális Munka Napjához kapcsolódóan november 8-ától az intézményünk nagyfolyosóján kiállítást rendeztünk be. A kiállított képeken, fotómontázsokon, posztereken a szociális munka sokszínűségét láthatjuk.