A Krisztusba vetett hit ereje

Az elmúlt napok történései mindannyiunk számára sok bizonytalanságot hoztak. Különösen igaz ez a tartós bentlakást nyújtó intézményekre, ahol a járványveszély megelőzése miatt teljes zárlatot rendeltek el. Az Okos Gizella Ház mentálhigiénés munkatársa kérdezte meg minderről Komorjai Lászlóné, Marika nénit, akinek higgadtsága jótékonyan hat a lakói környezetre. Marika néni egyike azoknak, akik még most is képesek mosolyogni. Őt faggatom, hátha eltanulhatjuk a titkát.

Amikor mindenki aggódik, akkor Marika néni hogyan tud nyugodt, kiegyensúlyozott maradni?

Tanár voltam, meg tanultam kezelni a nehéz helyzeteket. Persze azért én éppúgy aggódom, mint bárki más, de igyekszem, hogy ebből a környezetem minél kevesebbet észleljen.  Aggódom a gyermekeimért és az unokáimért, de féltem a férjemet is, aki jócskán elmúlt már kilencven éves. Szerencsére mi lakók egymást támogatjuk. Ebédnél az asztaltársaságunk élénk és összetartó, ez mindannyiunknak sokat jelent.

Minden hétköznap délben zsolozsmát imádkozunk, délutánonként rózsafüzért.

A foglalkozásokon is rendre előkerül a járvány témája. Erre reflektálva pedig a mentálos lányok vezetett elmélkedést tartottak. Egy másik alkalommal tudományos cikkekkel cáfoltak meg néhány közkeletű tévhitet a koronavírusról.  Felolvasták Ferenc pápa szavait és imáját, sőt Varga László megyéspüspök járvány idejére küldött üzenetét is.

Mégis, én azt látom, hogy – minden tájékoztatás mellett – mégiscsak az Istenkapcsolat és az ima a legnagyobb megerősítőnk. A megerősítő kegyelemre igen nagy szükségünk van, hiszen a zárlattal jelentősen csökkent a mozgásterünk, és sajnos ugye, látogatókat sem fogadhatunk. Azt hiszem, ez a legnehezebb, embert próbáló helyzet!. De persze ha nem is könnyen, de elfogadtuk, hogy a zárlat bennünket véd, értünk van. Mi pedig kitartunk az imádságban és egymás támogatásában, ameddig csak szükséges.

Köszönöm a beszélgetést!

-mentálhigiénés munkatárs-

Ferenc Pápa imája

Ó, Mária, te mindig az üdvösség és a remény jeleként ragyogsz utunkon.

Rád bízzuk magunkat, betegek Egészsége, aki hitedben szilárdan kitartva a kereszt alatt osztoztál Jézus fájdalmában.

Római nép Üdvössége, te tudod, mire van szükségünk, és biztosak vagyunk, hogy gondoskodni fogsz arról, hogy mint a galileai Kánában visszatérhessen az öröm és az ünneplés a mostani megpróbáltatások után.

Isteni Szeretet anyja, segíts, hogy felismerjük és elfogadjuk az Atya akaratát, és megtegyük, amit Jézus mond majd nekünk, aki magára vette szenvedéseinket és fájdalmunkat, hogy a kereszt által elvezessen bennünket a feltámadás örömére. Ámen.

Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Szülője, könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, ó, dicsőséges és áldott Szűz!