70. Születésnapi ünnepség Jászberényben

Egy születésnap mindenki életében fontos esemény. Ilyenkor alkalmunk nyílik a mérlegelésre, hálaadásra és az ünneplésre. Most mégis kicsit másképp alakul: a vírus kreativitásra, új ötletekre sarkall bennünket.

Hetven éves a Katolikus Szeretetszolgálat. Hetven éve, 1950-ben oszlatta fel a kommunista államhatalom a szerzetesrendeket – az így keletkezett vákuumban szükség volt otthonra, biztonságra, közösségre: ezért a célért alakult meg Szolgálatunk.

70 év kemény munkája áll mögöttünk, ez alatt a 70 év alatt sokat fejlődtünk, tanultunk. Mára 13 otthonunkban 1100 testvérünk számára biztosítunk otthont: ők túlnyomó többségben civilek. Az időseken kívül foglalkozunk súlyos fogyatékossággal élőkkel, daganatos gyermekekkel és családjaikkal, nehéz sorsú családokkal is. Az utóbbi évek során szakmai központtá fejlesztettük a Szeretetszolgálatot: a demencia, az idősgondozás és a családok segítésének területének szakértőivé váltunk, és – Magyarország legrégebbi egyházi szakmai szervezeteként – ezt a fejlődést különösen fontos célkitűzésünknek tekintjük.

A születésnap méltó arra, hogy megünnepeljük, még ha kicsit másként is, mint ahogyan terveztük. Ünnepség-sorozatunk első állomása az elsők között létrehozott jászberényi otthonunk Szent Klára Napja volt. Az Otthon története az 1950-ben a ferences rendházba internált szerzetesek érkezésével kezdődött, akik méltatlan körülményeiket is méltósággal és szeretettel, egymást és környezetüket segítve viselték. Tanúságot tettek a hiteles keresztény életről az elnyomásban is: a jászberényi „II. sz. Állami Szociális Betegotthon” a kedvesnővérek otthonaként mindig is menedék volt.

Immár hetven éve nyújt tehát menedéket és otthont, szeretetet és gondoskodást a 2007. augusztus 11-től Assisi Szent Klára nevét viselő, jászberényi otthonunk. Jelenleg 135 testvérünkről gondoskodnak – mint eddig is: szívvel, szakértelemmel, szeretettel.

Isten éltesse őket sokáig! Köszönjük az elmúlt 70 esztendőt!

A fényképeket készítette: Gémesi Balázs