2018. januárban megkezdődött a „Természetes gyermekáldás” című projekt megvalósítása

Európa szerte, és így Magyarországon is, több mint 35 éve tart a népességfogyás. Magyarország Kormánya az eltelt években számos intézkedéssel segíti a családokat. A társadalmi igényekre válaszolva, a Katolikus Egyház is komolyan törekszik segíteni azoknak a pároknak, akik nehézségekkel küzdenek gyermekvállalás terén. 2018. január 1-jén indult a Katolikus Szeretetszolgálat „Természetes gyermekáldás” című projektje, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg. A projekt előreláthatólag 2019. december 31-ig fog tartani.

A projekt általános célja, hogy a magyar társadalom, szakemberek és laikusok egyaránt megismerhessenek olyan módszereket, melyek mind orvos szakmailag, mind etikailag teljes mértékben elfogadhatók, és sem az orvosnak, sem a pácienseknek nem okoznak egészségügyi vagy lelkiismereti problémát.

A projekt keretén belül elérhetővé váló különböző módszerek (pl. NaProTechnológia, FEMM Health protokollok) a gyermekáldás elmaradásának egyes okainak feltárásában nyújthatnak segítséget mindazok számára, akik etikailag megkérdőjelezhetetlen, a Katolikus Egyház által elfogadott módon a kívánt gyermekek természetes úton való megfoganását szeretnék elérni. A projekt fő célja elsősorban olyan magyar orvosok és segítő szakemberek képzése, akik ezeket a FEMM Health protokollokat és a NaProTechnológiát ismerik és alkalmazni tudják mindennapi gyakorlatukban. Ezek az ismeretek elsősorban külföldi képzőintézmények által nyújtott továbbképzések révén szerezhetőek meg.

A projekt fő célja másodsorban a Magyarországon elérhető termékenységi ciklustáblázatok (Billings Ovulációs Módszer®, Creighton Módszer®, FEMM Health© és Sensiplan®) vezetését tanító oktatók képzése és együttműködésük elősegítése. A kutatások alapján már bebizonyosodott, hogy a női nemi ciklus kellő megfigyelésével és értékelésével, az egészségtudatos magatartással nem csak a cikluszavarok és a meddőség előfordulása csökkenthető, hanem egyéb népbetegségek (pl. testsúly problémák, inzulin-háztartás zavarai, hangulatzavarok) esetében is jelentős eredményeket lehet elérni.

A projekt második fázisában tervezzük egy magyar nyelvű mobil applikáció és honlap létrehozását, illetve a nemzetközi - zömével angol nyelvű - szakmai anyagok, magyar nyelvre történő fordítását és közzétételét. A „Természetes gyermekáldás” projekt szakmai vezetője Schaffler Orsolya, a „Gyermekáldás természetesen - Beszélgetések a NaPro Technológiáról” c. könyv szerzője, a FEMM Health és a Creighton módszer okleveles oktatója.